Målet 24h och längst distans på skidor gick inte denna gång, men vårt mål att bistå på bästa sätt uppfylldes…

Det finns något magiskt och häftig när vi människor utmanar gränser, distanser, tider, höjder och mål. Teemu Virtanens försök att ta tillbaka sitt världsrekord i distansskidåkning gick tyvärr inte i uppfyllelse denna kväll. Han avbröt efter 523 varv och dryga 22 mil på Stadions magnifika arena. Vi ger honom all vår värme och applåder i att spänna bågen i sitt försök. Jag tror vi alla känner igen oss i vår egna uppsatta mål när vi åker skidor, vi blir väldigt glada inombords när vi lyckas och tvärtom besvikna när vi kanske inte uppnår målen …. men det fina är att vi kommer igen och försöker om och om igen….så plötsligt funkar det. Det hoppas jag verkligen att Teemu också gör….jäkla bra kämpat, för då vill vi vara med igen.

Att vi som klubb fick vara med denna dag och stötta Teemu som farthållare var innan start verkligen både nervpirrande och väldigt nervöst. Det är en sak att tävla själv då kan sina misslyckande ofats bara drabba en själv, men här gå in och agera som farthållare ville vi inte ställa till något för Teemu.

Nu vart vi inbjudna av Wolfgang Mehl och Fabio Svaizer och organisationen runtom som också förvaltar Nordenskiöldsloppet. Vi fick lite tips om hur Teemu önskade farthållningen och fick snygga farthållarväster. Man inser vilken apparat det var kring detta världsrekordförsök, proffsvallare, media, energi, filmteam, kontrollanter …allt för att det skulle vara optimalt.

Även våra skidor fick proffsvallning.

Teemu startade kl 10:00 på lördagen och för att han skulle komma in i sitt eget tempo valde vi att gå in efter han kört dryga timmen. Vi skulle gärna ligga med någon både framför och bakom för att innesluta Teemu det både mot fartvind och övriga åkare.

Av Stadions dubbla spår hade vi innerspåret avsett för oss och när vi gick in var det nervöst ifall vi skulle kunna hålla Teemus tempo så vårt schema att hjälpas åt inom klubben var byggt på att byta av varandra vem som låg i tät och drog och vila när vi kände att det behövdes fyllas på med energi.

Magnus hakar in.
Göran, Teemu och Fredrik

Spåren var hårda och snabba i skuggan men sockriga där solen låg på med djupt stavfäste, den oro man kände att man skulle ramla framför Teemu kändes som den gradvis försvann när man lärde sig 400 meters varvet, det som var lite störande var flaggorna som satt mellan spåren som stavar ibland slogs mot. Men sen vart fokus på att ha kontakt inom gruppen att avstånd var ok och att Teemu var ok med tempot …vi ville ju VERKLGEN inte sinka honom någonstans och inte heller trycka upp tempot högre än vad han önskade.

Kul med kompisar som kom och hejade och Fredrik som filmade:

Här kan du se hela sändningen i efterskott …. bli inte snurriga bara.

På varv 66 – 1:18 in i försöket klev vi in som farthållare.

Men jag kan stolt säga att de timmar vi hjälpte Teemu så gjordes ett gediget jobb utan incidenter vilket vi nu efterhand kan säga höll hela vägen. Väldigt skoj att vi som klubb fick fin återkoppling från både teamet och Teemu själv, ”helped by strong skiers” Vi som var där tycker denna dag var ski(d)t skoj. Väldig skoj att få synas på detta sätt ”worldwide” och alla varven rullade på märkligt fort … ingen tristess här inte. Ett annorlunda uppdrag för klubben …mycket jobbigare än när vi var föråkare på slottssprinten i början av klubbens historia … det var kul det med.

Våra avslutande varv straxt efter 17:00 Foto: Jesper Antell 
17:06 Foto: Jesper Antell
Här hejar och tackar vi Teemu all lycka i sin fortsatta strävan.

Kul med kompisar som kom och hejade och Fredrik Bokfors som filmade:

Teemus återkoppling till oss och av sin upplevelse av dagen.

Farthållare:

Stefan Jansson, Fredrik Zetterling, Göran Hammarsson, Magnus Almquist, och jag Tommie Lindblom

Men hatten av för den stora åkaren Teemu Virtanen !!!!!! och tack Fabio för inbjudan.

and if you Teemu read this, at Nordenskiöldloppet it´s your turn to help us 😉

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar