Några rader – Rullskidläger Mora

4 dagars rullskidläger i Mora månadsskiftet maj/juni det var vad vi deltagare hade att se fram mot och också kanske våndas då schemat var önskat tufft. Vi bor på Mora folhögskola, anläggningen har gympahall och vi serveras frukost lunch middag. Vår tränare Minatti håller träningarna och skjutsar oss runt i skidlinjens buss på träningspassen. Så allt är riggat för att ”bara” träna och umgås.

Första dagen: Efter bilfärd upp och lunch så var det dags för första passet på rullskidor vi skulle köra rullskidor uppför i Skeerbacken, brant backe där vi skulle filmade. Avsläppta lagom till att himlen öppnade sig och det både blåste och regnade ihållande. Men stämningen var på topp och efter långt uppvärmingsrull var vi i backen och det gick trögt att mota både backe motvind och regn.

Minatti filmade och gömde sig också vid vissa sekvenser så att man chockartat vaknade upp och fick tänka teknik när kroppen kämpade att ta sig till toppen.

På kvällen efter rörelseträning och teknikanalys av filmer stod det klart att återkopplingen från Minatti är att vi kan staka. Men balans och rörelse/vighet behöver jobbas med. Det kom för oss som en chock 🙂 Att arbeta med tyngdöverföring och att stå ut steget ihop med att ”sätta” frånskjutet ja där fick vi något att bita i utom Elin som fick välförtjänt guldstjärna.

Dag 2 -Gopshus långpass och cirkelfys

Sol var det som väckte oss och för att vakna på riktigt vart det stavlöpning/gång i Gopshus, en backe som man nu varje Vasalopp kommer älska att ”bara” glida förbi. Vi tog oss upp och ned 4 ggr …dessutom fick vi värma upp genom att springa i Vasaloppsspåret från Hökberg till Gopshus …så annorlunda då snön var borta. Skjut imponerad

Efter lunch vart det långpass, typ fyra mil och vi lämnade Mora längs Vasaspåret/vägen, i höjd med Hökberg vek vi av höger över Spjutmodammen och vidare mot och genom vackra Våmhus och sedan tillbaka till Mora.

En bit in i passet möttes vi av en viss Minatti som hade iakttagit oss i början på passet och med flaxande armar försökte dämpa vår framfart och får ner oss i A1 fart, att åka A1 visade sig vara knepigt och ovant för det här gänget, men det är ju en dag imorgon också.

Vissa tog budskapet till sig, vissa inteJ.

På kvällen körde vi cirkelfys med en mängd tuffa övningar. Klassiska chins och dips avlöstes med hoppa plint och häck till graciösa bollstyrkeövningar så att tom Idlaflickorna skulle bli imponerade.

Efter denna dag var det bara att ladda om för oväder och nya utmaningar.

Dag 3

Regn regn och åter regn …vi tänkte intervall , intervall och åter roliga intervaller. Förmiddagen vart tuff… åkning uppför till Orsa Grönklitt, många höjdmeter vart det.

Alla i lägergänget var ”superstronga” och tog sig hela vägen upp till toppstugan nere från vägskälet i Orsa, ca 13 km enkel väg, här visade också Elin klass genom att bara dunka på med sin starka och fina teknik uppför.    

Eftermiddagen var det bogsering av kompis, 6 st ”olika åksätt” i varje set, ett väldigt kul och nyttigt sätt att köra intervaller på. Det jobbigt att släpa på en klubbkompis i rep och också att känna att ”någon” hela tiden har koll på den energi man ger i varje intervall.

Efter middagen var det ett teoripass med Minatti, där han verkligen fångade oss deltagare med sin kunskap och erfarenhet runt träning i allmänhet.

Dag 4 Sol -avslutande långpass.

Det runt Orsasjön, magiskt vackert att åka runt på fina vägar och magiska vyer.

Under passet körde vår patenterade “SRK snurr” så här höll vi ihop alla i gänget under hela passet.  

Tyvärr tog lägret slut här men vi längtar redan tillbaka till nästa år.

Vid pennan Tommie, Elin och Stefan.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar