Utmaningen 22 mil i Ågesta – Är det möjligt?

Lördagen den 25 mars en tidig morgon 05:45 så var det en öde Ågesta konstsnöanläggning inbäddad i ett gråväder med en temperatur runt ”nollan” som mötte upp mig när jag själv anlände …. förutom Dagge från IKJ som ville följa denna ”utmaning” att åka 22 mil några varv….. ett Nordenskiölslopp. Tänkte kort en tanke …kanske blir publiken större än deltagarantalet ??!??

För då där och då tänkte jag …skall vi bli själva att försöka anta oss denna lekfulla/galna utmaning, det trots att denna inbjudan också förutom i klubben också gått ut i Markos livepodd till hela ”facebookrgruppen”längdskidor sthlm att alla 34.000 medlemmar var välkomna att hänga med.

Var tanken så galen att inga fler skulle dyka upp ??? Men jag hann precis konstatera att spåren var både nydragna och hårda fina med bra surf, med andra ord perfekt !!! innan de första anlände. Det roliga var också att Nordensköildsloppet själva hörde av sig också och sa sig bidra med fina priser …. så detta kändes plötsligt som en STOR dag och på riktigt!!!

Men väl jag konstaterat detta så började bil efter bil rulla in, det med egna kassar av energi för utmaningen och till slut var vi ändå 10 st tappra som stod där på startlinjen 06:00, dessutom var alla förvånadsvärt pigga och glada trots denna tidiga morgonen.

Att åka långlopp handlar väldigt mycket om att allt klaffar, i detta fall var det inte så mycket hetset om att lägga ut skidor osv. Men tänker man på utrustning och kläder och energiintag så är detta väldigt bra sätt- att testa hur kropp och material funkar. Kan man ta in energi i farten osv … så pefekt att testa detta. Själv testade jag en ”egen” uppfinning för att lösa mitt egna problem med problem jag haft med vätskebältet och dricka slangen ….. nu hade jag en lösning med en ”nyckeljojjo” till slangen så jag slipper förstöra kläderna med kardborrfästen. Tror detta kan bli något för fler i skidkretsarna 🙂 Skall visa vid tillfälle….

Något som också kan vara ett stort trassel med långlopp och kyla är pjäxor, värmesulor, pjäxöverdrag … allt bör verifieras vad som passar var och en … Fredrik klagade tex denna dag att han frös om fötterna ..även fast han hade pjäxöverdrag och det var 0 gradigt. Själv kör jag numer i pjäxor som är ett nummer förstora …har inte fryst om fötterna en enda gång …. det gjorde jag alltid förr. Även vantar är en stor grej .. min erfarenhet är att inte får vara för tighta eller stora …dessutom bör man byta ifall de blir blöta av väder eller svett så ett par extra kan vara kanon. Men som sagt testa vad som funkar för dig !!!

Åter till loppet för nu var vi igång och det gick lugnt från start och första timmen var det bara härligt att snurra var efter var ….. dessutom kunde vi göra en ”Markoglidning” dvs glida hela vägen från toppen av utförsbacken till sjösvängen ….så ni förstår det var bra surf i spåren. Så det var kul och bra känsla i kroppen att i stor grupp snurra.

Några stannade för att fylla på energi … medans andra körde energipåfyllnad i spåret, vad som är rätt och fel här under ett ultralopp är nog svaret att så länge energiintaget inte påverkas negativt av att åka och fylla på samtidigt så finns det tid att tjäna för att tappa tid eller tex tappa klungor. Tar man det lite mer lugnt så är det också bra att lyssna ifall det är något som bör åtgärdas vad gäller tex skavsår, blåsor osv …. viktigt att då direkt något skaver försöka lösa det.

Jag vill säga att även efter 3 h så var det alltså inga problem och alla såg fortsatt pigga ut ….men SEN.

Ja så är det ju …att åka skidor kan vara både lätt och tungt …om det var lätt till en början så vart det direkt tungt att åka när de första snöbyarna avlöste varandra … det gick till en början att åka lite lättare utanför spåren.

MEN … timme 6 ja då vart det dasslock till snö som föll …. och med det vart ordet GLID ett ord som inte existerade, vi satt fast … här och nu slet alla ….och några hade också redan då nöjda lämnat Ågesta med sina längsta pass i Ågestaspåret som merit.

Väder kan förändras snabbt och ibland kan det bli bättre efter ett tag … ja det kanske det vart vad beträffar hur tungt det gick för regnet gjorde liiite bättre … skall inte säga att man vart SUR men i alla fall kall och riktigt blöt.

Så efter 6h 45 min lämnade vi in …. det efter 10 mil och i alla fall vad jag känner till längsta passet i Ågesta 10,4 mil. ( 50 varv) som någon gjort …. rätta mig gärna om jag har fel. ….. Men självklart ett rekord som skall slås i framtiden.

Då åter till frågan …går det att åka 22 mil i Ågesta …då är mitt självklara svar Absolut !!!! Det går … det är som riktiga Nordenskiöldsloppet allt går med rätt inställning och att allt klaffar som jag skrev här tidigare, sen finns det orsaker till att det blir tuffare eller lättare …. men Ni som var med denna dag gjorde som sagt många PB i Ågesta och är en erfarehet rikare….grymt bra jobbat!!!!

Jag hoppas att detta kan inspirera många i klubben att också Ni anmäler Er till riktiga Nordenskiöldsloppet, som återuppstår nästa år.

En upplevelse/äventyr som slår alla andra lopp och utmaningar jag själv upplevt. Magiska vyer, en inramning av ett Jokkmokk som ger allt till Er som deltar hälsar och hyllar Er som hjältar hela bunten. En magisk start 06:00 med vyer att staka utöver isarna in mot fjällvärden.

Resultat

Tommie Lindblom 103,81 km

Fredrik Bokfors 80,64

Oskar Larsson 63,79

Dag ”Dagge” Svensson 63,6

Greger Olsson 60,18

Mikael Markstedt 60,0

Morgan Lindholm 59,60

Helena Zingmark 55,00

Tommy Andersson 52.13

Anne Arén 51,77

Jens Kirk 43,81

//Tommie

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar